Postnr.

RN 08-2019 ‘Det sidste ord’ af Morten Dueholm Larsen

Sidder her i varmen med en lille duft tilbage af sand og det fantastiske Vesterhav, hvor ferien er blevet tilbragt, og samtidig har det meste af hesteverdenen fokus på UVM i Ermelo og WM for islandske heste i Berlin.

Jeg må indrømme, at det, der har overrasket mig mest denne sommer, er den indflydelse, der er på diverse Facebook-grupper. Måske en smule naivt har jeg ikke troet, at det levede så voldsomt, som det gør. Jeg har pga. dårlige erfaringer fulgt med og kommenteret på sider om hestefoder og tilskud, ’hesteland’, samt sider om mavesår og EMS, ja og de diverse sider med hestefolk, der vil hjælpe hinanden. Og ja – det, tror jeg, er den oprindelige ide bag alle de her sider.

MEN derfor bliver jeg også forvirret og uforstående overfor formålet med folks opslag. Her er et eksempel: ”Hvad anbefaler I til en 3-års hest af foder?” Der kommer så 147 kommentarer og mindst 264 meninger om, hvordan den her ukendte 3-års skal fodres. Nogle kan lide Poul og andre Per, andre naboen osv. Men den, der starter opslaget, kan da umuligt bruge det her til noget seriøst? Vælger man flertallet af opslag og køber foder ud fra det?

Der kan også komme spørgsmål om et mærke/brand: ”Hvad synes I om …?” Og her bliver det jo virkeligt sjovt, – måske lige på nær for det firma, det går ud over. For der skydes jo med en bredside af kanoner, som ville gøre Tordenskjold misundelig. Efterhånden bliver kanonerne til knaldperler, og derefter sker der tit noget underligt, fordi her kommer så noget selvjustits i de her grupper, hvor folk så begynder at få sympati og rose og lovprise det brand. Og igen bliver jeg forundret, for hvad får personen og alle kommentargiverne ud af det?

Måske er det bare mig, der er en smule konservativ og på den forkerte side af fyrre, men hvem gider overhovedet at kommentere negativt på noget, de måske aldrig har brugt eller havde en kusines heste, der måske en gang døde af det – eller var det før? Eller var det måske slet ikke den, der fik det? Uanset hvad, skal hele verden vide, at det her er noget møg. Jeg forstår det måske bare ikke?

Rent fagligt kan man jo også stille sig spørgsmålet, om det er rådgivning, som overhovedet kan bruges? Mine kollegaer (konkurrenter😉) i branchen og vores teams stilles hver dag til ansvar for vores rådgivning, fordi vi vil, men også fordi vi ikke bare kan rådgive og sætte hestes sundhed på spil, fordi vi faktisk har en ambition om at forbedre den. Men alle kan jo i dag derhjemme sidde bag skærmen og rådgive uden konsekvenser og komme med de mest underlige påstande som ’lucerne giver mavesår.’ Eller ’heste må ikke få for meget protein, da det omdannes til sukker.’ Samt påstande om det ene og andet mirakelmiddel. Og her kommer vi til sagens kerne – kære hesteejer – for guds skyld vær kritisk her! Hvad er deres baggrund for den rådgivning, de kommer med? Har deres fætter en foderbiks på hjørnet, eller får de ekstra gode procenter ved det mærke, de fremhæver?

Lad de her grupper leve, og lad folk kommentere og dele deres erfaringer, men lad os da ikke håbe, at vi er på vej et sted hen, hvor folks første forsøg på hjælp er på en Facebook-gruppe. Hvis man ikke ønsker en rådgiver fra et specifikt firma, findes der jo masser af hjælp andre steder fra meget kompetente folk, som virkelig ved, hvad de snakker om.

Nu bliver det her jo en smule foderorienteret, da det er den verden, jeg kommer fra, og dermed mine erfaringer, men det kunne jo lige så godt være alt muligt andet.

Jeg vil opfodre til, at alle er kritiske overfor kommentarer, at man søger hjælp ved rådgivere, der ved, hvad de snakker om, og allervigtigst, at fagfolkene involverer sig på disse sider. Kun på den måde kan vi sætte spørgsmålstegn – og blive ved med at sætte spørgsmålstegn – få fagligheden tilbage, og ikke mindst få de facebookgrupper til at gøre det, de er beregnet til, – at hjælpe heste og hestefolk.

Jeg håber faktisk, at det kan få folk til at evaluere og ikke mindst stille kritiske spørgsmål til kommentarer, og jeg kan garantere, at jeg vil fortsætte med at være til stede og prøve at kloge mig, men kun kloge mig på det, jeg ved noget om.

Hestevenner, – jeg ser personligt frem til en spændende tid med EM i Rotterdam, Store Hestedag, Championatsfinaler på Blue Hors, World Cup i Herning og – hvis Sleipner vil det – endnu flere kommentarer og Facebook-grupper at følge med i. Jeg håber, vi ses derude (altså ses rigtigt ’face2face’, så vi kan give hånd, give en krammer osv.)

Kærlig hilsen
Morten Dueholm Larsen

 

One thought on “RN 08-2019 ‘Det sidste ord’ af Morten Dueholm Larsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *